اقتصاد در پاندمیها
با بروز پاندمي کوويد-19، براي اولينبار در طول تاريخ معاصر، يک بحران بهداشتي تأثيرات قابلتوجهي را تقريباً بر تمامي اقتصادهاي جهان تحميل کرد. پاندمي کوويد-19، که براي نخستينبار در دسامبر 2019 در ووهان چين مشاهده شد، با قدرت انتقال بسيار بالا، بهسرعت تمام دنيا را درگير مشکلات چندگانه کرد، بهطوريکه امروز، هيچ کشوري را در جهان نميتوان پيدا کرد که از عواقب اين بيماري متضرر نشده باشد. پاندمي کوويد-19 پيامدهاي مختلفي بر جوامع انساني به دنبال داشت؛ اولين و مهمترين جنبة همهگيري رنج انساني ناشي از بيماري و مرگ انسانهاست که همواره باقي ميماند، اما اين جنبه تنها جنبة وقوع يک اپيدمي نيست: عموماً ابعاد و پيامدهاي همهگيري فراتر از نظام سلامت است و ممکن است همة بخشهاي يک کشور را در برگيرد.
ميتوان گفت اين بيماري همزماني دو بحران بهداشتي و اقتصادي بود که پيامدهاي زيانباري را به همراه داشت: اين همهگيري با نزديک به 553.8 ميليون ابتلا و 6.4 ميليون مرگ تا به امروز، اثرات بزرگي را از نظر سلامت به همراه داشت، و از طرف ديگر، در زمينه اقتصادي نيز با کاهش سطح فعاليت بنگاههاي اقتصادي و لذا تعديل تعداد زيادي از نيروي کار، منجر به کاهش توليد و رشد اقتصادي، کاهش درآمد بسياري از افراد، و گسترش فقر در بسياري از کشورها شد. باوجوداين، مطالعات نشان ميدهد پاندمي کوويد-19 با اثرات مثبتي مانند کاهش انتشار گازهاي گلخانهاي نيز همراه بوده است. علاوهبراين، اثرات بحران يادشده را ميتوان در ساير بخشها مانند نظام آموزشي و دانشگاهي، بازار کار، چرخة تامين و ساير موارد مشاهده کرد.
کتاب پيشِرو، تحت عنوان «اقتصاد در پاندميها»[1]، که توسط آقاي دکتر توماس سدلر[2] تدوين شده است، با بهکارگيري نظرية اقتصادي در حوزة پاندمي کوويد-19، بهخوبي ابعاد خرد و کلان دوران پيشاپاندمي، پاندمي و پساپاندمي را ميشکافد و شرايط بخشهاي مختلف جامعه در هنگامة بيماري و همچنين تأثيراتي که بيماري در زندگي افراد جامعه داشته است را مورد بررسي قرار ميدهد. در کتاب اين موضوع بهخوبي بحث ميشود که چرا در مواجهه با بحران بهداشتي- اقتصادي مانند پاندمي، انتخاب بين سلامت و اقتصاد يک اشتباه استراتژيک است، بلکه بايستي براي رشد اقتصادي و بازيابي اقتصادي ابتدا شيوع بيماري در جامعه کاهش پيدا کند. دکتر سدلر در کتاب اقتصاد در پاندميها يک دفترچة راهنما را در اختيار اقتصاددانان و سياستگذاران قرار ميدهد تا بتوانند مداخلات و سياستهايي متناسب با شرايط کشور خودشان را طراحي و اجرا کنند و سياست «يکي مناسب براي همه» نبايد مبنا قرار گيرد. بهطور کلي، يافتههاي کتاب نشان ميدهد کشورهايي که زودتر و در زمان کمتري دست به مداخلات سفت و سخت کنترل بيماري ميزنند راحتتر ميتوانند بيماري را مهار و تعداد مبتلايان را کاهش دهند و از ازدحام بيشتر در بيمارستانها جلوگيري کنند.
مؤسسة عالي پژوهش تأمين اجتماعي، با درک اهميت شدت و گسترة اثرگذاري پاندمي کوويد-19 و در راستاي مأموريت خود براي توليد دانش نظري و کاربردي براي کمک به سياستگذاري اثربخش و کارآمد در حوزة رفاه و تأمين اجتماعي، ترجمة اين کتاب، که در سال 2022 توسط انتشارات راتلج به چاپ رسيد، را در دستور کار قرار داد تا در مواجهه با شرايط مشابه موردتوجه سياستگذاران و کارشناسان براي واکنشهاي سياستي سريع و صحيح قرار گيرد.
اين کتاب علاوه بر تحقيقات اقتصاددانان، دربرگيرندة تحقيقات حوزة اپيدميولوژي در نظام سلامت نيز ميباشد که پژوهش دربارة بروز، توزيع و کنترل بيماريها را شامل ميشود. در اين کتاب تأثيرات بيماري کوويد-19 از جنبههاي مختلف ازجمله اقتصاد پاندمي، جهانيشدن و سرايت بيماري، نظريههاي تعطيلي بنگاهها از منظر اقتصادي، کنترل بهينة بيماري، اقتصاد سلامت، نابرابري در پيامدها، تغييرات اقليمي و محيط زيست، اقتصاد آموزش، اقتصاد فناوري و نوآوري، چشماندازهاي اقتصادي در سطوح بينالملل، نظرية بازيها و وابستگي متقابل و پيامدهاي يک بحران مورد بررسي قرار گرفته است.
اين کتاب به تمامي کارشناسان، پژوهشگران، دانشجويان و انديشمندانِ دغدغهمند حوزة اقتصاد، سياست عمومي و سلامت کشور تقديم ميشود. اميد که محتواي اين کتاب بتواند در توسعة دانش در حوزة آثار پاندمي و همچنين تصميمگيريهاي بهينه در مقابله با کوويد-19 و ساير شرايط مشابه در آينده مفيد باشد.
[1]- Pandemic Economics
[2]- Thomas R. Sadler
برچسب ها
اقتصاد  پاندمی  کرونا 
موءلف : | توماس آر-سدلر |
سال تولید : | 1402 |
نوع اثر : | کتاب |
عاملین تولید : |