بررسی عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکتی در شرکت‌های ایرانی: مطالعه موردی شرکت‌های سرمایه­‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)


مسئولیت اجتماعی شرکتی[1] یک مفهوم مربوط به دنیای کسب‌وکار محسوب می­شود که با حوزه­های اخلاق، جامعه و رفاه در ارتباط است. مسئولیت اجتماعی شرکتی به‌واقع جزو ملاحظات اخلاقی شرکت­هاست و زیرمجموعه اخلاق کسب‌وکار دسته‌بندی می­شود که به‌موجب آن شرکت­ها به‌غیراز تعهدات مالی و اقتصادی که دارند باید در قبال انسان­ها و محیط­زیست یا به‌عبارت‌دیگر، جامعه نیز مسئول و متعهد باشند.
مسئولیت اجتماعی از زمانی اهمیت پیدا کرد که شکاف گسترده­ای میان نقش­های اقتصادی و اجتماعی شرکت­ها پدیدار شد.
مسئولیت اجتماعی می­تواند در چند سطح مختلف در سازمان پیاده شود. ساده­ترین سطح عملکرد مسئولیت اجتماعی فعالیت‌های خیریه است که یک سازمان می­تواند جدا از فعالیت اقتصادی خود به آن بپردازد
بنابر تعریف ایزو 26000 مسئولیت اجتماعی شرکتی، هفت مؤلفه اصلی جزو استاندارد مسئولیت اجتماعی شرکت محسوب می­شوند (وب‌سایت رسمی استاندارد ایزو)[2]:
پاسخگویی
شفافیت
رفتار اخلاقی
احترام به منافع ذی­نفعان (ذی­نفعان افراد یا گروه­هایی هستند که از رفتار سازمان تأثیر می‌پذیرند یا بر آن اثر می­گذارند)
احترام به قانون
احترام به هنجارهای بین­المللی
احترام به حقوق بشر
سازمان تأمین اجتماعی سازمانی است که بر اساس اصولی چون گسترش عدالت اجتماعی و برای افزایش همبستگی اجتماعی پدید آمده است. به نظر می­رسد شرکت‌های وابسته به سازمان تأمین اجتماعی هم باید در راستای اهداف تأمین اجتماعی سازمان یافته باشند. این پژوهش به دنبال آن است که ببیند عملکرد شرکت­ها وابسته به سازمان تأمین اجتماعی –شستا- در زمینۀ مسئولیت اجتماعی شرکتی چگونه است.
شستا با استفاده بهینه از قابلیت‌های بالقوه خود و حفظ جایگاه برتر در مجموعه شرکت‌های سرمایه‌گذاری چندرشته‌ای کشور به دنبال فعالیت اقتصادی قانونمند، پاسخگو، مطمئن و پایبند به مسئولیت‌های اجتماعی می‌باشد.
شستا یک شرکت سرمایه‌گذاری مادر (هلدینگ) است که مجموعه‌ای با بیش از 170 شرکت و مؤسسه را اداره می‌کند.
شرکت‌های تابعه
شستا دارای تعداد زیادی شرکت و هلدینگ است که هر کدام از این هلدینگ­ها به‌نوبۀ خود از شرکت‌های متعددی تشکیل شده­اند. در مجموع نه شرکت یا هلدینگ مجزا در وب‌سایت رسمی شستا به‌عنوان زیرمجموعه معرفی می­شوند:
نفت و گاز و پتروشیمی تأمین؛
سرمایه‌گذاری دارویی تأمین؛
سرمایه‌گذاری صبا تأمین؛
سرمایه‌گذاری سیمان تأمین؛
سرمایه‌گذاری عمومی تأمین؛
سرمایه‌گذاری صدر تأمین؛
سرمایه‌گذاری عمران و حمل‌ونقل تأمین؛
سرمایه‌گذاری انرژی تأمین؛
سرمایه‌گذاری صنایع نوین تأمین.
مروری بر ادبیات نشان می­دهد که عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت­ها در ایران تا حد نسبتاً قابل قبولی مطالعه شده است (قاسمی، 1374) (مجتهد زاده و طبقیان، 1390) (منصوری، 1388) (صالحی، صادقی و معین­الدین، 1392) (نوائی1393).

برچسب ها
 مطالعه،شستا،مسئولیت اجتماعی 


بررسی عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکتی در شرکت‌های ایرانی: مطالعه موردی شرکت‌های سرمایه­‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)

موءلف :
سال تولید : 0
نوع اثر : گزارش کارشناسی
عاملین تولید :

گزارش کارشناسی های مرتبط


دیدگاه ها

برای ارسال دیدگاه باید وارد شوید.