بررسی و ارائه جامع مؤلفه‌ها و شاخص­‌های ناظر بر رفاه اجتماعی


در این گزارش سعی بر آن شده است تا شاخص­های حوزۀ سیاست‌گذاری اجتماعی شناسایی و دسته‌بندی شود. بدین‌منظور ابتدا انواع و ویژگی‌های شاخص‌های اجتماعی بررسی شده، سپس با مطالعۀ تجربۀ کشورها و سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی، مجموعه‌ای از شاخص‌ها و تعریف عملیاتی آن‌ها ارائه می‌گردد.
شاخص‏ها بيانگر ابعاد و شاخه‏هاي عيني قابل‌شناسایی و قابل‌اندازه‌گیری يك مفهوم يا سازه هستند، و روند تغییرات، شناسایی وضعیت موجود، و پیش­بینی تغییرات آینده در راستای تحلیل و ارائه راه‌حل مشکلات و کنترل آ‌ن‌ها را نشان می‌دهند. به‌عبارت‌دیگر شاخص‏هاي توسعه عمدتاً در حكم تلخيص‏هاي آماري هستند كه در پي بيان كمّي واقعيت‏هاي توسعه‏اي هستند كه در صورت برخورداري از قابليت‏ و پايايي لازم مي‏توانند در بيان روند توسعه و نيز مقايسه‏هاي طولي و عرضي مورداستفاده قرار گيرند. شاخص­ها به‌لحاظ کاربردی در چهار دسته تقسیم می‌شود: شاخص­های اطلاع­دهنده، شاخص­های پیش­بینی‌کننده، شاخص­های شناسایی مسائل، و شاخص­های ارزیابی­ کننده برنامه.
شاخص­های اطلاع­دهنده برای توضیح وضعیت موجود جامعه و تغییرات در حال انجام مناسب هستند، اما برای ریشه‌یابی تغییرات و یا شناسایی علت­ها کارایی چندانی ندارند. مشکل اصلی در تدوین چنین شاخص­هایی، شناسایی بخش­های مختلف نظام اجتماعی است که در صورت ترکیب با هم، می­توانند از نظر عملکردی جامع باشند.
شاخص­های پیش­بینی­کننده اطلاعات مناسبی را در خصوص عوامل بروز مسائل اقتصادی-اجتماعی و زمینه­های تغییر و رشد جامعه به دست می­دهند که برنامه­ریزان را به تنظیم و تدوین دقیق­تر و آگاهانه­تر برنامه­های پیشنهادی قادر می­کند و همچنین پیش­بینی برخی از پیامدهای نامطلوب برنامه­ها را ممکن می­سازد.
شاخص­های شناسایی مسائل، شاخص­هایی هستند که برای تدوین آن‌ها، در ابتدا مسئله­ای به‌طور مجرد شناسایی می‌شود و سپس به بخش­های مختلف تقسیم شده و هر بخش به‌صورت یک شاخص محاسبه می­شود. مهم‌ترین ویژگی این شاخص­ها آن است که به درک بهتری از فرایند تغییرات و دگرگونی­ها کمک می­کند.
جایگاه شاخص رفاه اجتماعی در ادبیات داخلی و بین‌المللی
به تعبیر اندیشمندان حوزه سیاست اجتماعی، سیاست‌گذاری اجتماعی را می­توان مداخله عامدانه دولت در جهت دستیابی به اهداف رفاهی در توزیع مجدد منابع در میان شهروندان دانست (بلیک‌‌مور، 1389: 13). هال و میجلی (1388) نیز سیاست‌گذاری اجتماعی را به‌عنوان اقدامی برنامه­ریزی شده و هماهنگ در نظر می­گیرند که زندگی مردم جامعه را دستخوش تغییر قرار می­دهد.

برچسب ها
 بررسی،مولفه،شاخص،رفاه 


بررسی و ارائه جامع مؤلفه‌ها و شاخص­‌های ناظر بر رفاه اجتماعی

موءلف :
سال تولید : 0
نوع اثر : گزارش کارشناسی
عاملین تولید :

گزارش کارشناسی های مرتبط


دیدگاه ها

برای ارسال دیدگاه باید وارد شوید.