عقب‌گرد مبارزه با فقر در پی شیوع کرونا


عقب‌گرد مبارزه با فقر در پی شیوع کرونا

رئیس موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی گفت: توسط نهادهای معتبر بین‌المللی رسماً اعلام شد که تلاش‌های 30 ساله برای مبارزه با فقر، بعد از شیوع کرونا بازگشت به عقب داشت و گویی بعد از همه تلاش‌ها، 30 سال به عقب برگشتیم.

به گزارش روابط عمومی موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی، روزبه کردونی در لایو اینستاگرامی با موضوع «کرونا و واکنش‌های سیاستی به فقر» که از سوی خانه آزاداندیشی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: کرونا، موضوع فقر و مسائل مرتبط با آن را برای کشور ما و دیگر کشورها، وارد مرحله جدیدی کرد.

وی افزود: توسط نهادهای معتبر بین‌المللی رسماً اعلام شد که تلاش‌های 30 ساله برای مبارزه با فقر، بعد از شیوع کرونا بازگشت به عقب داشت و گویی بعد از همه تلاش‌ها، 30 سال به عقب برگشتیم.

کردونی ادامه داد: یکی از دلایل عدم موفقیت ما در موضوع فقر به ناکارآمدی سیاست‌گذاری‌های ما برمی‌گردد که البته این هم یک گزاره کلی است، وقتی از مقوله سیاست‌گذاری صحبت می‌کنیم، از تشخیص مسئله، ارائه راهکار، تصویب، اجرا، ارزیابی و ... سخن می‌گوییم که همه در فرایند سیاست‌گذاری دیده می‌شود.

وی تصریح کرد: لازم است جزئی‌تر ورود کنیم و ببینیم کدام‌یک از این حوزه‌ها کارآمد نبوده است. اگر این معضل را تشخیص دادیم باید ببینیم چرا این‌گونه بوده است و وزن هرکدام از آن‌ها چقدر است. نقش سایر عوامل مانند شوک‌های برون‌زا را نیز باید در نظر گرفت. یکی از چالش‌های مهم در مبارزه با فقر این است که در توصیف می‌مانیم. گویی بعد از کرونا، حتی در توصیف فقر هم هنوز در نقطه مطلوبی نیستیم.

رئیس موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی ادامه داد: باید صریح و دقیق پاسخ دهیم وزن سیاست‌گذاری و هر بخش آن در مقابله با فقر چقدر بوده است و آنگاه می‌توانیم دلایل بروز این ناکارآمدی را ریشه‌یابی کنیم.

 

کردونی گفت:  فقر در همه جای دنیا یک مسئله مزمن است. ما باید تصویری واقع‌بینانه از مسئله داشته باشیم و باید بپذیریم که فقر یک چالش جهانی است. شما موفق نمی‌شوید مگر اینکه از داده‌های هوشمند برای مقابله با مسئله استفاده کنید. وقتی می‌خواهیم وارد حیطه مبارزه با فقر بشویم باید آن را از مفهوم انتزاعی به سوژه‌ای که قابلیت مقابله هدفمند دارد تبدیل کنیم. باید فهم دقیق از میزان، شدت و ابعاد آن در مناطق و اقشار مختلف داشته باشیم که بتوان ذیل یک چتر رفاهی مداخله هدفمند انجام داد.

رئیس موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی با اشاره به فرمایشات اخیر رهبری مبنی بر ضرورت وجود یک پایگاه ملی اطلاعات ایرانیان گفت: خوشبختانه در وزارت رفاه چند سالی است چنین پایگاهی راه‌اندازی شده و در دست تکمیل است که یک گام بسیار بزرگ بود. سال‌های گذشته فاقد یک تصویر و داده روشن برای مبارزه با فقر بودیم. لازمه حل مسئله این بوده که ابتدا باید پروفایل دقیقی داشته باشیم و در گام دوم علت را دریابیم و گام سوم اینکه سیاست‌گذاری صحیحی انجام دهیم.

وی بابیان اینکه مجموعه تحلیل‌های حوزه مبارزه با فقر نشان می‌دهد فاقد پروفایل دقیق منطقه‌ای، جزئی و متمرکز برای ورود مؤثر به فقر بوده‌ایم عنوان کرد: اگر سالیان گذشته ناکام بودیم یک علت این بود که سؤال دقیق نپرسیده‌ایم، دیتای هوشمند نداشتیم و این دو موجب سیاست‌گذاری ناکارآمد می‌شد.

کردونی در پاسخ به پرسشی درباره هدفمندسازی یارانه‌ها گفت: ما هیچ‌وقت یارانه هدفمند نداشتیم و یارانه‌ای که داده شد فراگیر بود و نیازی به دیتابیس نداشت. اتفاقاً تجارب جهانی نشان می‌دهد کشورهایی که موفق بودند یارانه هدفمند توزیع کردند.

رئیس موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی بابیان اینکه ما می‌توانیم موضوع فقر را با اتخاذ تدابیر، رویکردها و سیاست‌گذاری‌های کارآمد حل کنیم اظهار کرد: ما باید بپذیریم فقر یک مسئله ملی است و با اجماع ملی قابل‌حل است. یکی از چالش‌های ما این است که سطح ستیزه و نزاع بین گروه‌ها و جریان‌های مختلف به‌قدری افزایش‌یافته که هرجریانی سیاستی اتخاذ کند، جریان مقابل نسبت به آن مقاومت نشان می‌دهد.

وی تأکید کرد: ما باید توافق کنیم برای مقابله با فقر نیازمند مداخلات هدفمند و هوشمند در سطوح مختلف منطقه‌ای هستیم. همچنین باید بپذیریم برای مبارزه با فقر منابع صرف کنیم. نمی‌توان بدون هم‌افزا کردن اعتبارات، با فقر مبارزه کرد.

کردونی گفت: آنچه به تحقق این عوامل کمک می‌کند گفت‌وگوهای اجتماعی است که از دل آن‌یک اجماع بیرون بیاید.

وی بابیان اینکه کرونا اتفاق بزرگی را در ساحت سیاست‌های رفاهی دنیا رقم‌زده است گفت: بعد از شیوع این بیماری فراگیر اعلام شد نظام تأمین اجتماعی دنیا شکست خورد زیرا در زمان بحران موفق نشد جامعه آسیب‌پذیر را حمایت کند. حل مسئله فقر در دوران پساکرونا نیازمند توجه، فهم و درک دقیق از تحولاتی است که کرونا در افزایش فقر و سیاست‌گذاری‌های مربوط به آن ایجاد کرد.


برچسب ها
  

دیدگاه ها

برای ارسال دیدگاه باید وارد شوید.