وزیر کار در آیین بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری خبر داد: ارتقای رتبه ایران در جایگاه شاخص جهانی نوآوری


وزیر کار در آیین بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری خبر داد: ارتقای رتبه ایران در جایگاه شاخص جهانی نوآوری

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: ایران جزو کشورهای برتر در بهبود جایگاه فناوری است.

به گزارش روابط عمومی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی،یدصولت مرتضوی» در آیین بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری که با حضور مدیران و پژوهشگران برتر در محل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، لازمه دستیابی به مؤلفه‌های اقتدار ملی و تحقق اقتصاد دانش‌بنیان را رشد در حوزه پژوهش دانست.
وی اضافه کرد: موضوع پژوهش ریشه در فرهنگ دینی ما و تاریخ و تمدن ایران اسلامی دارد.
مرتضوی ادامه داد: پژوهش یعنی رفع نقص نسبی و این امر یعنی ندانسته‌ها را به دانسته‌ها تبدیل کردن است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: خوشبختانه در کشور ما به موضوع پژوهش توجه بسیار ویژه‌ای شده است. در یک کشور این علما هستند که بستر تعالی، رشد، فرزانگی و فرهیختگی جامعه و جهان را فراهم می‌کنند.
وی تصریح کرد: بشر با آموختن مرحله به مرحله و منزل به منزل دانش سیر تکاملی پیشرفته خود را طی می‌کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: در دوره‌ای ایران با رکود علمی مواجه بوده است اما به روایت اسناد نهادهای بین‌المللی و جهانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از لحاظ کمی و کیفی پیشرفت‌های فراوانی در حوزه پژوهش داشتیم و به مسأله پژوهش توجه بسیار ویژه‌ای شده است.
مرتضوی یادآورشد: از نظر کیفیت و رتبه‌بندی‌‌ تعداد مقالات و اسناد علمی که در پایگاه‌های علمی بین‌المللی درج شده و قابل رصد و رؤیت است، ایران از رتبه 54 به 15 ارتقاء یافته است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خاطرنشان کرد: در بُعد فناوری بر اساس شاخص جهانی نوآوری سال 2022، کشور ما در بین 132 کشور به رتبه 53 رسیده است. طبق این گزارش ایران جزو 3 کشور برتر در بین کشورهای با درآمد متوسط در بهبود جایگاه در این زمینه است. گزارش‌ها نشان می‌دهد ایران از رتبه 60 به رتبه 53 در یک سال رسیده است.
مرتضوی با بیان این که ایران در حوزه نانو جزو چهار کشور برتر دنیاست، اضافه کرد: در شیمی، ریاضیات و فیزیک نیز در بین جز بهترین های جهان هستیم و از این منظر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب بر موضوع علم و پژوهش تأکید دارند و این امر در برترین فصول گام دوم قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: از نظر کمیت تعداد مراکز علمی، صندلی‌های دانشگاهی و اساتید برجسته، پژوهشکده‌ها و پژوهشگاه‌ها نیز در کشور افزایش پیدا کرده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: برای دستیابی به توسعه و تعالی چاره‌ای جز توجه به پژوهش نداریم. برای توجه به پژوهش و نوآوری باید بستر و امکانات پژوهش را در حوزهای مختلف فراهم کرد.
مرتضوی در خاتمه اظهار داشت: از جمله مشکلات کشور ما این است که متأسفانه با توجه به معادن قوی و متنوع، میزان درآمد ما متناسب با امکانات نیست.
در این آیین از پژوهشگران برتر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان‌های تابعه تقدیر شد.

همچنین محمد چکشیان، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نام گذاری هفته پژوهش درواقع نوعی "نماد سازی" است، اظهار کرد: وقتی هفته‌ای را به نام پژوهش انتخاب می‌کنند، می‌خواهند یک موضوع را به اولویت و مساله جامعه تبدیل کرده و بگویند پژوهش مهم است.
به گفته وی، با نگاهی به دو سوی امر پژوهش می‌توان دریافت که در یک سوی این امر پژوهشگران و محققین و در سوی دیگر افرادی که در حال اجرا و اقدام هستند، قرار دارند.
چکشیان با بیان اینکه پژوهش‌ها و تحقیقاتی که هیچگاه به ظهور و بروز و به عمل نمی‌رسند از جمله مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: در سوی دیگر این امر افرادی قرار دارند که در میدان کار می‌کنند اما در بسیاری مواقع اقداماتشان پشتوانه نظری ندارد. اگر فاصله بین ساحت فکر و اجرا حل نشود همواره پژوهشگران کار خود و کنشگران عمل خود را انجام می‌دهند. مساله دانش مورد تاکید مقام معظم رهبری است و آن را عامل عزت و قدرت جامعه می‌دانند، همانطور که می‌فرمایند "روی دیگر دانایی توانی است.

وی معتقد است که مساله محور شدن پژوهش‌ها و نزدیک شدن به نیاز واقعی جامه و نیز متوجه شدن عمل کنندگان به این پژوهش‌ها در خصوص لزوم داشتن پشتوانه نظری اقدامات، مهم‌ترین نیازی که در هفته پژوهش باید به آن بپردازیم.

به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، باید بتوانیم این موضوع را فرهنگ سازی کنیم که پژوهش از نقطه مساله و نیاز شروع شود و نیز کنشگر به دنبال حل مساله به صورت عمیق و اقدامی با پشتوانه نظری باشد.

در بخش دیگر این مراسم، رحیم سرهنگی، رئیس موسسه کار و تامین اجتماعی نیز با اشاره به ضرورت وجود حکمرانی پژوهش در کلیه سازمان‌ها، اظهار کرد: حکمرانی پژوهش در یک سازمان به معنای توجه به مرحله رصد و پایش در امور است. نظامی باید طراحی شود که بتواند رصد و پایش شود، از کف میدان داده‌های کیفی جمع آوری کند و این دیتا ها نهایتا تحلیل شوند. این همان چیزی است که فکر می‌کنیم می‌تواند در وزارت تعاون عملیاتی شود.
وی با بیان اینکه قطعا برای یک سازمان تزریق دانش از جمله مهم ترین مسائل است، تصریح کرد: اگر دانش به سازمان‌ها تزریق نشود سازمان ‌ها فاسد می‌شوند، به این معنا که توسعه پیدا و بهبود پیدا نمی‌کنند. هر سازمانی نیاز دارد به آن دانش تزریق شود و تزریق دانش به معنای استفاده از ظرفیت نخبگانی و دانشگاهیان است.

همچنین در بخش دیگری از این مراسم، علی جعفر دهکردی، رئیس موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی نیز اظهار کرد: تقریبا در همه جای جهان بدون استثنا بر ضرورت علم و فناوری تاکید می‌شود اما می‌بینیم که عملکردها و رویکردها متفاوت است و نه تنها متفاوت است بلکه متعارض است و این مساله برای یک محقق ایجاد می‌شود که چرا در حالی چنین چیزی وجود دارد که همه ما بر علم تاکید داریم؟.

وی با بیان اینکه وقتی یک محقق و اندیشمند به مسائل علمی خوب نگاه می‌کند می‌بیند علم تعاریف متفاوتی دارد و این منشاء تعارضات است، توضیح داد: اینکه کدام علم باید تبدیل به عمل شود؟، کدام روش‌های علمی قرار است مسائل جامعه کارگری را حل کند؟ و چرا اندیشمندان و نو محققان متعدد فعال در زمنیه حقوق، دستمزد، رفاه، مباحث آینده بازنشستگان و آینده سازان کشور وقتی تصمیم می‌گیرند، تصمیماتشان خیلی متفاوت می‌شود؟، مباحث اساسی ما است.


برچسب ها
  

دیدگاه ها

برای ارسال دیدگاه باید وارد شوید.