چالشهای پژوهش در وزارت تعاون؛ کار و رفاه اجتماعی تبیین شد
اولین پنل از سلسله پنلهای هفته پژوهش با موضوع چالش¬های پژوهش در وزارت تعاون؛ کار و رفاه اجتماعی برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی، موسسه کار و تأمین اجتماعی با همکاری موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی و موسسه راهبردهای بازنشستگی صبا با شعار پژوهش و فناوری؛ پشتیبانی و تولید، در هفته پژوهش، روز شنبه 20 آذرماه 1400 پنلی را با موضوع چالشهای پژوهش در وزارت تعاون؛ کار و رفاه اجتماعی برگزار کرد.
نرگس اکبرپور معاون پژوهشی موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی در ابتدای جلسه ضمن تشکر و قدردانی و تبریک به مناسبت هفته پژوهش و با عنایت به اینکه هدف پژوهشهای علمی درنهایت رفاه بشری است؛ خاطرنشان کرد : دقیقاً از همین منظر پژوهش در حوزه رفاه و تأمین اجتماعی حائز اهمیت است.
اهم چالشهای مطرح پژوهش ازنظر وی؛ کمرنگی اعتقاد به پژوهش در مدیران، لوکس انگاری پژوهش، عدم تمایل به پژوهش و عدم تمایل به تغییر در بدنه بوروکراتیک، عدم اعتماد به نتایج پژوهشی ، محدودیت همکاری بدنه اجرایی با پژوهشگران، شخص محور بودن پژوهش یا سیستم محور بودن؛ تغییر فرصتهای پژوهش بهواسطه تغییر مدیران، کمبود اندیشه و پژوهش در ساحت رفاه و پژوهش؛ فاصله علم و عمل بهواسطه فاصله داشتن دانشگاه از بدنه اجرایی بیان شد.
در ادامه وی با بیان اینکه ارزیابیها از پژوهش کالامحورانه و ارزیابی عملکرد بر اساس تعداد بوده؛گفت: کیفیت در ساحت پژوهش بسیار مهم است. از طرفی ضعف جدی در جریان سازی وجود دارد؛ موازی کاری نهادهای پژوهشی و اتلاف منابع جدی و تأخیر در نتایج پژوهش جدی است و عمدتاً زمانبر است.
در ادامه نشست شریعت رئیس موسسه کار و تأمین اجتماعی ضمن تبریک هفته پژوهش؛ خاطرنشان کرد که یکی از آسیبهای نظام حکمرانی، فقدان بستههای حمایتی و پشتیبانی درزمینهٔ برنامههای دولتها بوده است؛ چون لازمه تحقق برنامهها اسناد پشتیبان است که از نتایج تحقیقات و پژوهشها به دست میآیند.
در ادامه وی به چند چالش جدی وزارت خانه درزمینهٔ پژوهش اشاره کرد و گفت: ازجمله اینکه بخشهای پشتیبانی تعدد زیادی دارد، بخش مشخصی برای ادغام و تجمیع نظرات در وزارت خانه وجود ندارد؛ اتفاقی که بعد از تجمیع چند وزارت خانه مزید بر علت شده است. از طرف دیگر بخش حامی برای پشتیبانی تصمیمات وجود ندارد و بسته تحقیقاتی و شیوه اجرا؛ پیوست لازم و ضروری وزارت خانه است.
وی درنهایت با اشاره به موضوع شورای پژوهشی وزارت خانه؛ بهضرورت بازنگری و احیای آن تأکید کرد.
میرزا ابراهیمی از موسسه راهبردهای بازنشستگی صبا ضمن اشاره به دو نوع مدل انضمامی و انتزاعی در انجام پژوهشها؛ خاطرنشان کرد که عمدههای پژوهشهای مرتبط انضمامی، مبتنی بر ارزشهای اجتماعی است. بدین معنا انتظار میرود که پژوهشهای متأثر از فضای انضمامی متأثر از فضای عمومی با سه هدف، یک نقد ساختار و راهکارهای موجود، دوم طرحی نو درانداختن با انگارههای موجود و سوم طرحی نو درانداختن سوار بر انگارههای ساختاری جدید باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در صورت نبود هدف پژوهشی در خلاء پژوهش میکنیم؛ و مسیر پژوهشها اکثر انتزاعی و ذهنی است و متأثر از فضای سیاست یا پژوهشها کتابخانه محور است. لذا به نظر میرسد با توجه به لزوم سیاستگذاری بهرهمندی از مؤسسات پژوهشی؛ هدایت سیاستگذار نقش مهمی دارد.
مهدی رضوان دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با اشاره به چالشهایی که در زمینه عرضه و تقاضا در عرصه پژوهش وجود دارد گفت: به دلیل این که مرزبندی خاصی میان سه نهاد پژوهشی در وزارتخانه وجود ندارد، در نتیجه گاهی برخی مشکلات بروز می کند.
وی ادامه داد: بودجه هایی که در امور مختلف صرف می شود چندین برابر بودجه ای است که در پژوهش مصرف میشود و این موضوع، زمینه ساز برخی از چالشها در این حوزه است.
رضوان گفت: در بحث نگهداری، پایش، انتشار و در بخش کاربردی کردن دانش بی توجه بوده ایم و این بخش ها مغفول مانده است.
دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: متاسفانه دانشی که تولید می شود به کاربرد، منتهی نمی گردد و دستگاهها نیز الزامی برای کاربردی کردن پژوهش ندارند؛گاهی میبینیم حتی شاخصی برای کاربردی و راهبردی کردن پژوهش ها نیست و پیوستی نیز ندارند که ارزیابی شوند.
وی ادامه داد: مدیران دستگاه ها تمایلی به بهره برداری از پژوهش ها در اقدامات خود ندارند و اگر هم تمایلی هست، برای توجیه کردن امور است.
رضوان اظهار کرد: نیاز ارگانیک به پژوهش وجود ندارد و در نتیجه گاهی استفاده از پژوهش، قائم به شخص می شود و با تغییر مدیران، بهره مندی از پژوهش تغییر می کند.
وی با انتقاد از عدم تناسب میان تقاضا و بودجه لازم در حوزه پژوهش گفت: دانشگاه ها و انجمن های علمی هنوز در مقدمات فعالیت خود سیر می کنند و به دنبال کاربردی کردن پژوهش نیستند.
رضوان اظهار کرد:بعضا پژوهشهایی که صورت می گیرد، بدون انجام نیازسنجی لازم در جامعه است.
وی در مورد چالشهای اساسی در حوزه پژوهش نیز گفت: پژوهش ها کاربردی و راهبردی نیست و دچار فقدان عملکرد هستیم. کمبود بودجه و نبود فرهنگ پژوهش و ارزیابی مناسب نیز از دیگر مسائل و مشکلات در این حوزه است.
در ادامه کارشناسان موسسه عالی پژوهش؛ صندوق راهبرد بازنشستگی صبا و موسسه کار به ارائه دیدگاه های خود پرداختند.
برچسب ها
هفته پژوهش  وزارت تعاون؛ کار و رفاه اجتماعی  موسسه راهبرهای بازرنشستگی صبا  پژوهش کاربردی  موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی